Ajankohtaista

Valaistuksen suunnittelu lähtee asukkaan tarpeista

10.03.2015

Valaistus on tärkeä osa asunnon toimivuutta ja tunnelmaa. Valaistusratkaisujen etsiminen lähtee aina asukkaan tarpeista ja toiveista.

"Hyvä ja toimiva valaistus saadaa yhdistämällä hyvä yleisvalo ja korostamalla valolla harkitusti haluttuja kohteita"

- Anna Tuohimaa, DECOlight Oy

Valaistuksen suunnittelu uusissa kohteissa kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin projektin alkuvaiheessa, jolloin voidaan vielä vaikuttaa esimerkiksi rakenteellisiin asioihin kuten erikorkuisten kattojen hyödyntämiseen epäsuorassa valaistuksessa. Valastusta lähdetään aina suunnittelemaan asukkaan toiveiden mukaisesti ja asunnon ehdoilla.

"Epäsuora valo on ollut jo jonkin aikaa yksi suosittu tapa toteuttaa joko ihan yleisvalaistusta tai tunnelmavalaistusta"; opastaa DECOlight Oy:n valaistussuunnittelija Anna Tuohimaa.

Toinen nähtävillä oleva trendi on ulko- ja sisätilojen yhdistyminen. Osa valaisimista sopii sekä sisä- että ulkotiloissa käytettäviksi, ja kun vaikkapa terassille johtavat ovet ja ikkunat avataan, häilyy ulko- ja sisätilojen raja niin kalustamisen kuin valaistuksenkin suhteen.

Valon suuntauksella merkitystä tunnelmaan

Viime kesänä Tuohimaan suunnittelemiin valaistusratkaisuihin pääsi tutustumaan Jyväskylän asuntomessujen Villa Lumouksessa.

"Kohteen valaistussuunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa monipuolinen valaistus, johon kuuluu säädettävä yleisvalaistus, epäsuora valaistus sekä kohde- ja korostusvalaistus"; kertoo Tuohimaa. Asunnossa on saatu valon suuntauksella toteutettua kuhunkin huoneeseen sopiva tunnelma. Useissa huoneissa on käytetty samaan aikaan ylös ja alas suuntaavia valoja, jolloin huonekorkeus saadaan näyttämään korkeammalta. Ylös-alas-valot sopivat mainiosti myös käytävätilojen ja muiden kulkuväylien valaisuun.

Asunnon kotiteatteri- ja musiikkihuoneessa tunnelma rauhoittuu alaspäin suunnattulla valaistuksella. Toisessa makuuhuoneessa yleisvalaistuksesta pitää huolen komea kattokruunu, jonka lisäksi huoneesta löytyy sängynpäätyvalot, jotka on varustettu kevyellä tunnelmavalolla sekä lukuvaloksi sopivalla suunnattavalla LEDillä.

Lue koko artikkeli kohteesta sähköala.fi -sivustolta tai digilehdestä (sivu 44 eteenpäin).

Lisätietoja Villa Lumouksesta tästä linkistä.

Arkisto