Projektipankki

Villa Kapee - Skandinaavinen hirsikoti Vantaan asuntomessujen kohde 26

Villa Kapeen valaistus on toteutettu suomalaisen maahantuoja DECOlightin toimittamien valaisimien avulla. Messutalon moderniin arkkitehtuurin sopivasti kohde on valaistu kokonaan LED-teknologiaa hyödyntäen.

Villa Kapee kohde 26

Ensiesiintyminen Asuntomessuilla

Ollikaisen Hirsirakenne on Vantaalla ensi kertaa mukana Asuntomessujen rakentajan roolissa.

– Aiemmin olemme olleet mukana Loma-asuntomessuilla, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun lähdimme esittelemään osaamistamme Asuntomessuille. Kiinnostuimme messuista, sillä ne tarjoavat hyvän mahdollisuuden näkyä rakentamisesta kiinnostuneelle yleisölle, kertoo Ollikaisen Hirsirakenteen Tero Ollikainen.

– Kun olimme päättäneet lähteä mukaan, käynnistimme tonttihaun yhdessä arkkitehti Jussi Hietalahden kanssa laatimillamme piirustuksilla. Tuolloin elettiin vuotta 2013. Saimme tontin, ja rakennuslupa Villa Kapeeksi (asuntomessut kohde nro 26) nimetylle messutalolle myönnettiin keväällä 2014, kuvailee Ollikainen.

Decolightin valaisimet korostavat Villa Kapeen modernia arkkitehtuuria

– Villa Kapeen valaistuksen suunnittelu sai alkunsa arkkitehti Jussi Hietalahden, sisustusarkkitehti Hanna-Marie Naukkarisen ja yrityksemme välisen yhteistyön tuloksena, kertoo Petri Väyrynen Decolight:ilta.

Sama tiimi on vastannut lukuisten Ollikaisen hirsitalokohteiden, kuten KHL-maalivahti Riku Heleniuksen huvilan toteutuksista. Heleniuksen huvila perustuu Hietalahden suunnittelemaan Kaleva-malliin, joka kuuluu Ollikaisen Modern-mallistoon.

– Hietalahti tietää paljon myös valaistuksen suunnittelusta, ja hän ottaa valaistusnäkökulman huomioon jo kohteita piirtäessään. Yhteisissä projekteissamme mietimme yksissä tuumin, kuinka rakennuksen arkkitehtuuri saadaan tuotua valaistuksella mahdollisimman näyttävästi esiin, Väyrynen kuvailee.

ZERO FOG -riippuvalaisin
Ruokapöydän päällä on lasinen/kuparinen tyylikäs ZERO FOG LED-riippuvalaisin (3kpl)

Erillinen valaisinrunko ja valonlähde tuovat joustavuutta

Villa Kapeen perusvalaistus on toteutettu LED-spoteilla, jotka koostuvat erillisestä valaisinrungosta ja valonlähteestä. Tämä toi kohteen valaistuksen lopullisen valaistuksen toteuttamiseen joustavuutta.

Horn 112911Horn 2 113111New Tria 113461
Kuvissa Horn, Horn 2 ja New Tria -valaisimet

– Tämän ratkaisun selkeänä etuna on muunneltavuus asiakkaan toiveiden ja budjetin mukaan. Valaistusta suunnitellessamme messutaloa ei oltu vielä myyty, joten emme tienneet asiakkaan mieltymyksiä ja budjettia. Erillisen valaisinrungon ansiosta olisimme voineet siis käyttää myös perinteisiä halogeenivalaisimia asiakkaan niin halutessa.

– Erillisen valaisinrungon ansiosta valon väriä ja valokeiloja voidaan säätää asiakkaan maun mukaan. Näin valaistustunnelmaa on vaivaton säätää. Ratkaisun etuihin lukeutuu myös helppo huolettavuus: pääsääntöisesti LED-valaisimen rikkoutuessa joudutaan vaihtamaan koko valaisin, kun taas nyt asiakas selviää pelkän valonlähteen vaihdolla.

Modernia tunnelmaa

Villa Kapeen valaistussuunnittelun lähtökohtana toimi kohteen moderni arkkitehtuuri.

– Villa Kapee edustaa modernia hirsirakentamista: pohjapiirustusten valossa kyse voisi olla myös nykyaikaisesta kivitalosta. Moderni suunnittelu korostuu erityisesti messutalon yhtenäisessä ja avonaisessa alakerrassa. Näin ollen oli luonnollista, että myös kohteen valaistus toteutettiin modernein ratkaisuin, Väyrynen kuvailee.

Villa Kapeen eteisessä, keittiössä, ruokailutilassa sekä olohuoneessa on käytetty LED-nauhoja epäsuoran tunnelmavalaistuksen luomiseksi. Suurin osa messutalon kohdevalaisimista on säädettäviä, joten valo voidaan suunnata esimerkiksi seinällä oleviin tauluihin. Säädettäviä kohdevalaisimia on sijoitettu muun muassa Villa Kapeen portaikon korkeille seinille.

Kalu 2 147260
Kalu 2 kohdevalaisin

Horn 2 -kohdevaloissa käytetyt kaksiosaiset valaisimet sointuvat messutalon moderniin arkkitehtuuriin. Samalla saimme valaistukselle paremman rytmityksen ja suuremman valotehon, Väyrynen kertoo.

Messutalon erkkerien muotoa korostavat puolestaan tehostusvalaistuksena käytetyt lattiavalot.

– LED-ratkaisu on paikallaan lattiaan sijoitettavissa valoissa jo pelkästään turvallisuussyistä, sillä ne eivät kuumene halogeenilamppujen tavoin, Väyrynen kertoo

Kokenut messutalojen valaisintoimittaja

Decolight on vastannut useiden palkittujen Asuntomessutalojen valaistuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Vuonna 2012 Tampereella Decolightin valaisema Villa Ilo palkittiin parhaana kohteena ja vuonna 2014 Jyväskylässä Villa Lumous putsasi pöydän voittamalla parhaan sisustuksen, parhaan kohteen ja parhaan pihan palkinnot.

– Messukohteet ovat vaativia myös valaistussuunnittelun näkökulmasta, sillä niiden toteutusaikataulu on poikkeuksetta todella tiukka.

– Samalla ne ovat kuitenkin myös todella hienoja projekteja, sillä kohteiden toteutuksesta vastaa kokonaan alan ammattilaisista koostuva suunnitteluketju: mukana on niin arkkitehti, sisustussuunnittelija, sähkösuunnittelija kuin pihasuunnittelijakin, Väyrynen kuvailee.

Sitra Ceiling 231545Dett 227211Logs 70 232125
Kuvissa Sitra Ceiling, Dett ja Logs 70 -valaisimet.

Paras lopputulos alusta alkaen suunnitellen

Väyrynen soisi suomalaisten talonrakentajien hyödyntävän laajemmin eri alojen ammattilaispalveluita.

– Vaikka kiinnostus asiantuntijapalveluita kohtaan on selvästi kasvamassa, vielä tulee vastaan tilanteita, joissa ammattilaisten puoleen käännytään liian myöhään.

– Pahimmillaan valaistusasiantuntijan apua kysytään vasta silloin, kun valaisimille varatut reiät on jo porattu kattoon. Tämä ei valitettavasti jätä kovinkaan paljon liikkumavaraa valaistuksen suunnittelulle.

– Ideaalitilanteessa valaistus päästään suunnittelemaan alusta alkaen kohteeseen sopivaksi, ja näin päästään parhaaseen lopputulokseen, Väyrynen summaa.

Käytetyt tuotteet